søndag 1. mai 2011

I går var jeg på matklubb med jentene fra jobben. De andre har hatt matklubb en stund, men i går fikk jeg være med også. Vi var ikke fulltallig, men 4 jenter klarer alltid å fordrive en kveld med god mat og vin. Var veldig koselig! :)

Meny:

Avokadosuppe
 
Stekt kveite, sommersalat, asparges, stekt sitron og poteter med pepperrotsmør

Proseccogele med frukt

Siden geleen skulle stivne så laget vi denne først. Vi valgte å fordele geleen i glass, men den kan også lages i en større bolle.

Dessverre så fikk vi ikke geleen til å stivne, men legger ved oppskriften uansett. Det er litt uklart for oss hvorfor dette ikke gikk bra, men vi har en følelse av at vi brukte for lite gelatin. Engelske gelatinplater er kanskje større enn norske?


Oppskriften er hentet fra JamieOliver.com, tilpasset og oversatt.

  • 1 boks blåbær
  • 1 boks jordbær
  • 1 boks bringebær
  • 4 plater gelatin (her er det mulig du må ha tak i den store typen)
  • 140 ml hylleblomst cordial
  • 2 toppede ss sukker 
  • 425 ml nedkjølt Prosecco 
  • nedkjølte skåler

Legg gelatinplatene i kaldt vann. La de ligge der til de er myke før du heller vannet av. Press også resten av vannet ut av gelatinen. Legg gelatinen tilbake i bollen sammen med hylleblomst cordial og smelt dette over vannbad. Rør hele tiden til blandingen er blitt til sirup. Tilsett sukker og rør dette også inn til alt er oppløst. Ta bollen av varmen og la den stå til kjøling.



Nå tar du frukt, skåler og Prosecco ut av kjøleskapet. Dette må være kaldt for at geleen skal bli skikkelig. Poenget er at boblene i Proseccoen blir fanget i geleen. Hell Prosecco oppi hylleblomstsirupen, FORSIKTIG! Hvis du heller for fort vil det hele bruse over (det lærte vi...). Ha frukt og Proseccoblanding oppi formen og sett de til kjøling. Dersom blandingen er korrekt laget skal den stivne i løpet av ca en time.

Før servering kan du legge formene i varmt vann slik at geleen løsner. Snu formen og geleen faller ut. 

Selv om dette ikke gikk helt etter planen hos oss så smakte vi på den. Veldig god, så dette må nok prøves igjen ved en senere anledning. :)

Mens geleen stivnet laget vi forrett. 

Avocadosuppe var svært enkelt å lage, men her kunne en nok gjort en del tilpassninger for å få den til å bli enda bedre.



Grunnoppskriften var som følger: 

  • 2 godt modne avokado
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1 l hønsebuljong
  • salt
  • pepper
  • cayennepepper

Vi kokte opp hønsebuljongen mens vi moste avokadoen. Avokadomos blandes med fløten før det hele helles oppi hønsebuljongen. Suppen varmes, men skal ikke koke. Krydre så til smak. 

SVÆRT enkelt og greit, men ikke superspennende. Vi tilsatte derfor litt reker i hver skål og en skje crème fraiche.

Dommen ble at suppen var god, men litt tynn. Mengden buljong kunne vært redusert med noen desiliter og en kunne også gjerne hatt enda mer avokado i.

Til slutt tilbereding av hovedretten: Stekt kveite, sommersalat, asparges, stekt sitron og poteter med pepperrotsmør


Salat:
  • 1 stk isbergsalat
  • 1 stk agurk
  • 1 boks lettrømme
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1/2 ts pepper

Bland rømme med eddik, sukker, salt og pepper. Skrell agurken og kutt den så med potetskreller slik at du får lange strimler. Riv salaten og bland den med agurkstrimlene. Hell rømmeblandingen over og bland godt. 
 

Poteter:
  • 800 gr mandelpoteter
  • salt
  • dill
Skrell og kok potetene i saltet vann sammen med litt hakket dill. Når potetene er ferdigkokt deles de i terninger.

Pepperrotsmør:
  • 1 dl kremfløte
  • 200 g smør i terninger
  • Saft av 1/4 - 1/2 sitron
  • salt
  • pepper
  • 1 - 2 ss revet pepperrot
  • 1/2 - 1 ss revet sitronskall
  • 1 ss hakket persille

Kok opp kremfløten og reduser den til halvparten. Ha smørterningene i og rør godt inn. Fra dette punktet må sausen IKKE koke. Tilsett revet pepperrot, persille og revet sitronskall. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Sausen helles over potetene og blandes godt inn rett før servering.


Stekt asparges og stekt sitron:


Asparges renses litt dersom dette er nødvendig. Sitron deles i båter. Smelt smør i stekepanne og brun sitronbåter og asparges lett. Dette gjøres gjerne rett før servering slik at det er lunt når det skal spises.


Stekt kveite: 
  • 4 kveitekoteletter
  • smør til steking
  • salt
  • pepper

Smelt smør i stekepanne. Stek fisken ca 4 minutter på hver side. 


Fisken var god, salaten var god, asparges var godt og poteter med pepperrotsmør var VELDIG godt! :) De fleste tallerkenene var tomme og alle jentene var fornøyde. Det var alt i alt en god kveld!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar